jak zdejmiesz koło to będzie nalepka z numerem. po nim możesz poznać co miałeś ori. a najlepiej suwmiarka i zapewne wynik będzie 50mm.
Ile przeżyje silnik TDI CR 2.0 170 KM z DSG
Zwiń
X
-
DPF można usunąć.Bardziej interesuje mnie żywot silnika>200 kkm.Czy można liczyć,że zachowa się jak poczciwy VP i przejeździ pół miliona km?
Oczywiście mowa o silniku,czyli tłoki,pierścienie ,wał.Osprzęt zawsze można wymienić.
Chodzi o to,czy warto kupić auto z przebiegiem 200 kkm?Czy to nie będą ostatnie chwile jego żywota?Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
trochę to bzdury z tym olejem
oczywiście olej ma wpływ na zużycie ale dużo większy wpływ na zużycie mają warunki oraz sposób użytkowania (krótkie odcinki, jazda autostradą z prędkościami bliskimi maksymalnej, dociążanie silnika na zimno itp.)
nawet wymiany co 5 tys. km nie pomogą
nie wiem jak Skody, mam u siebie Forda Transita z małym "osobowym" dieslem 2.0 TDDI auto od nowości ma obecnie ok 500 tys km. wymiany oleju co 20 tys. nic się z silnikiem nie dzieje od nowości turbo, pompa, wtryski itp.
"Sprzedawane Skoda Superb 2.0 TDI z 614000 km. Pierwszy silnik miał 154000 km, teraz kolejny drugi od 460000 km."
opis z ogłoszenia na mobile.de - nie ma reguły pierwszy silnik padł po 154 tys km a drugi już się 460 tys km kręci :-)
Komentarz
-
-
JanuszSz, na oko licząc możesz liczyć na te 250-300kkm :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
pamiętam czasy jak się wymieniało olej co 7500 km, (w turbo benzynach nawet co 2500 km)
potem kupiłem Forda w którym był interwał chyba co 10 tys. km - miało się nie przyjąć a przejechał u nas w rodzinie 200 tys km potem skończył jako taxi na LPG po 20 latach go ze złomowali rok temu
kolejne interwały 15 tys km w benzynach
następnie 20 tys km w dieslach i bez większych problemów przebiegi do 200 tys (potem sprzedaż) w 1 wypadku mam u siebie auto które ma już 500 tys. km
Zamieszczone przez abstinentserwisy muszą się z czegoś utrzymywać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvdwa razy częstsza usługa wymiany oleju i filtra to dla serwisu nie jest woda na młyn ? ;-)
jak litr taniego oleju masz po 15-25zł to jak?
a często gęsto przeglądy idą po kosztach i to niezłych a co dopiero wymiana samego oleju i filtra
ja wiem że nigdy nie oddam samochodu do aso, no chyba że ma się znajomego mechanika
ale to moje zdanie :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonZamieszczone przez abstinentjak litr taniego oleju masz po 15-25zł to jak?
w sumie to wina klientów, bo przychodzą i z 800zł za przegląd najlepiej żeby było 500
no i mają :lol:
Komentarz
-
-
abstinent,
wymieniając olej nie wymienia filtra ?
przecież robi dokładnie taką samą operację jak przy każdej wymianie oleju ;-)
rozgrzać, zlać, wymienić filtr, zalać - tylko zamiast zrobić to raz na 30 tys km robi to 2 razy na 30 tys km
więc ten mechanik też robi to częściej bo raz przy okazji wymiany oleju a raz przy okazji "większego" przeglądu
Komentarz
-
-
no wiadomo że olej i filtr
chodzi mi o to że przykładowo 15kkm olej i filtr gdzie cena jest mała bo często wymiana jest gratis jeśli zakupi się olej+filtr
30kkm przegląd
wiadomo że dla właściciela lepiej jest co 15 olej, a dla serwisu lepiej co 30kkm, bo dzisiejsze silniki mają wytrzymać okres gwarancji, a później leci kasa :diabelski_usmiech
a jak olej będzie częściej zmieniany to teoretycznie silnik pożyje dłużej
Komentarz
-
Komentarz